Wat is een interim manager?

Strategie

Datum: 2022-11-21

Leestijd: 0 min

Delen op:

Organisationele veranderingen kunnen een uitstralend effect hebben op de gehele organisatie, zeker wanneer nieuwe structuren worden geïntroduceerd. Een interim manager is vaak een hoog opgeleide en ervaren leidinggevende, die tijdelijk ingehuurd wordt om specifieke zakelijke aspecten tijdens een overgangsperiode binnen de organisatie te begeleiden. Maar waarom is het zo belangrijk om deze veranderingen te beheren en wat zijn de voordelen van het inhuren van een interim manager?

Organisationele verandering en interim managers

Verandering is onderdeel van het leven en daardoor ook van de zakelijke wereld. Bedrijven kunnen een overgangs- of veranderingsperiode doormaken, door bijvoorbeeld een acquisitie, een fusie, herstructurering, nieuwe wetten, legale verantwoorderlijkheden, ingebruikname van nieuwe technologieën of systemen etc. Het proces van verandering kan zeer uitdagend zijn, waardoor het nodig kan zijn hier een expert voor in te schakelen om tot het beste resultaat te komen. 

 

Organisaties kunnen een interim manager inhuren om de zakelijke aspecten van het bedrijf te begeleiden tijden een verandersinproces. Grote veranderingen binnen een organisatie hebben vaak ook een impact op de medewerkers. Werknemers kunnen zich bijvoorbeeld zorgen maken over hoe zo'n transitie van invloed is op hun functie, gehele carrière of relaties met collega's en de organisatie zelf. Ook voor je medewerkers is het dus van belang dit goed te begeleiden.

Wanneer je de juiste interim manager kiest voor de transitie die je organisatie door gaat maken, zou de gehele onderneming hier de vruchten van moeten plukken.

Wat is een interim manager?

Voordelen van het inhuren van een interim manager

  1. Nieuwe en objectieve perspectieven:  Doordat interim managers van buiten het bedrijf komen hebben ze een fris en onbevooroordeeld perspectief.

  2. Uitgebreide kennis, ervaring en vaardigheden: Interim managers zijn specialisten in veranderingsprocessen.

  3. Flexibiliteit: Interim managers kunnen zich aanpassen aan de behoeften van de organisatie.

  4. Goed rendement op de investering: Doordat je een specialist inzet op een specifiek onderdeel van de organisatie tijdens een cruciaal moment voorkom je dure fouten.

Hoe kies ik de juiste interim manager voor mijn organisatie?

Wanneer je de juiste interim manager kiest voor de transitie die je organisatie door gaat maken, zou de gehele onderneming hier de vruchten van moeten kunnen plukken. Maar hoe weet je van te voren of je de juiste interim manager hebt gekozen? Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om hier achter te komen.

 

Om te beginnen is het van belang om van te voren precies duidelijk te hebben wat de verwachtingen van je interim manager zullen zijn en welke rollen hij of zij binnen de organisatie en de transitie gaat vervullen. Daarnaast is het belangrijk om iemand te vinden met de juiste persoonlijkheid voor de baan. Doordat er af en toe moeilijke beslissingen genomen moeten worden is het belangrijk iemand aan te stellen die empathisch is, maar ook wanneer nodig afstand tot de onderneming kan nemen. Als laatste is een klik tussen de toekomstige interim manager en de opdrachtgever. Doordat het veranderingsproces vaak een intensief proces is, waarbij veel moeilijke beslissingen genomen moeten worden is het belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen manager en opdrachtgever.

Geschreven door: Bewustmakers

Met Bewustmakers kies je voor…

Oplossingsgerichte aanpak/methodiek

Bij Bewustmakers gaan wij altijd aan de slag met als doel een oplossing te vinden voor de probleemvragen van onze klanten. Dit doen wij altijd zo eerlijk en transparant mogelijk, zodat geïnformeerde beslissingen gemaakt kunnen worden.

Ervaren en diverse professionals

Naast dat onze professionals een berg aan ervaring met zich meebrengen geloven wij ook sterk in de toegevoegde waarde van een divers en dynamisch team.

Groot netwerk van partners

Wij werken samen met een groot netwerk van partners, zodat wij binnen ons netwerk altijd een antwoord kunnen leveren voor vraagstukken die jij als ondernemer of onderneming hebt.

Het expert team van Bewustmakers staat voor je klaar.

Heb jij een vraagstuk waar je graag hulp bij zou willen hebben? Neem dan gerust contact op met ons!

We horen graag van je!

info@bewustmakers.nl053 851 1395

Neem contact op

© 2022 Bewustmakers

Algemene voorwaarden | Privacy & Security | Cookies